Akoestische oplossingen voor kantoor of een co-working

Als je al met meer dan twee mensen in een ruimte werkt, heb je zonder twijfel de behoefte om af en toe een plek te hebben waar je rustig kunt bellen en overleggen. We bellen tegenwoordig meer dan ooit, zelfs met de komst van communicatiemiddelen als Microsoft Teams en Slack.

Gemiddeld gezien heeft een werkende Nederlander bij een corporate 3 video calls per week. Dat zijn drie calls waarbij je dit liever in een afgesloten ruimte doet waar het geluid niet naar andere ruimtes kan stromen.

Stiltecabines en ruimtes

Een groot deel van de kantoorpanden is niet geoptimaliseerd voor de bedrijvigheid van de 21e eeuw. We praten en bellen veel, terwijl dat niet verwerkt is in de gebruikte materialen. Stiltecabines zijn voor grote kantoorpanden waar grootschalige akoestische oplossingen niet haalbaar zijn een uitkomst.

Dergelijke cabines vereisen weliswaar een investering. Daar staat tegenover dat ze verplaatst kunnen worden wanneer deze cabines overbodig zijn. Dit geeft daarbij andere afdelingen ook de kans om van deze cabines gebruik te maken.

Stilteruimtes zijn van permanente aard en kunnen bij een groot aantal werknemers ingezet worden. Luide vergaderingen vormen geen overlast voor hardwerkende werknemers doordat hetgeen wat in de stilteruimte aan geluid ontstaat, ook in de stilteruimte blijft.

Het plaatsen van een stilteruimte kan door een bestaande ruimte volledig geluiddicht te maken. Door diepgaande isolatie van de wanden en het plafond, kan vrijwel al het geluid tot de uitgang beperkt worden.

Akoestische oplossingen hoeven niet groot te zijn

Niet ieder bedrijf is klaar om grootschalig te investeren in akoestische oplossingen. Een op-maat ontworpen stilteruimte of geluidsisolatie door het gehele kantoorpand vereist een hoge investering.

Bedrijven die wel willen experimenteren met geluidsisolatie maar hier nog niet veel in willen investeren, kunnen voor diverse alternatieven kiezen. Op kleinere schaal kan worden uitgetest wat de voordelen van geluidsisolatie zijn, waardoor deze akoestische oplossingen zichzelf kunnen bewijzen.

Scheidingswanden met geluidsisolerende materialen kunnen, zelfs als ze maar tot het oog reiken, een grote hoeveelheid geluid elimineren. Dergelijke wanden kosten relatief weinig en kunnen eenvoudig worden geplaatst.

Datzelfde is van toepassing op speciale werkplekken voor werknemers die veel bellen. Het omringen van deze werkplekken met geluidsisolerende elementen draagt bij aan het beperken van ruis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *