Veilig werken, zorg voor gecertificeerd personeel

Het dragen van veiligheidsschoenen is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Veel eigenaren van vooral kleinere bedrijven denken dat ze daarmee voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften die binnen de industrie gelden.

Opleiding en training van het personeel is belangrijker dan het dragen van veilige kleding. Als je personeel weet wat er moet gebeuren bij elk onderdeel van hun werk, kan dat werk op een veilige en efficiënte manier gedaan worden. De werkgever doet er goed aan een beetje verder te gaan dan de verplichtingen van de voorschriften.

De heftruckchauffeur.

Een heftruck besturen dat kan iedereen met een beetje gevoel voor richting en hoogtes. Maar een goede chauffeur, met heftruckcertificaat, kan een aanwinst zijn voor het bedrijf, ook wanneer hij niet op de heftruck zit. De cursus heftruckchauffeur heeft meer inhoud dan alleen het omgaan met het apparaat. De theorie en de reglementen over veiligheid zijn net zo belangrijk als het besturen van de heftruck.

En het is juist de theorie die belangrijk kan worden voor je bedrijf en al je personeel. Duidelijke markering van de rijpaden voor de heftruck is een goed voorbeeld. Daarmee voorkom je dat mensen zich in het pad van de geladen en rijdende heftruck begeven.

Ook andere paden en wegen binnen je bedrijf kunnen belangrijk zijn. Een pad voor werknemers te voet, voor gasten of voor personeel op zoek naar de uitgang. De gecertificeerde heftruckchauffeur weet hoe en waar de paden gemarkeerd moeten worden.

Bedieners van zware machines.

De zware machines zijn het echte kapitaal van je bedrijf. Daarmee worden de producten gevormd uit het ruwe materiaal. Nog belangrijker dan de machines is het personeel dat die machines bedient. Bij de meeste bedrijven groeien de bedieners op met de machine.

Ze worden aangewezen om hun vooropleiding wanneer de machine geïnstalleerd wordt. En anders kunnen ze op kosten van het bedrijf een vca certificaat halen. Als er verder niets bijzonders gebeurt kan een werknemer zo zijn pensioen halen. Maar is het ook veilig?

Vraag eens na bij de fabrikanten van de machines en apparaten, is er certificering voor de betreffende machine?

Veiligheidsvoorschriften, het zijn er veel, en niemand weet precies welke regels gelden voor welke tak van de industrie. Wel wanneer je werkt met gecertificeerd personeel. Alleen dan kun je met zelfvertrouwen naar je werk gaan, wetend dat je in je bedrijf veilig produceert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *