Hoe vind je een goed boekhoudprogramma dat bij je past

Wen er maar aan, als ondernemer dien je een boekhouding bij te houden waarbij de BD elk moment kan vragen om hier inzicht in te krijgen. Zonder boekhouding, een gedegen administratie, zal de ondernemersdroom al snel uiteenspatten.

Nu zijn er gelukkig vandaag de dag vele opties op de markt. Er zijn letterlijk honderden opties op de markt, maar hoe vindt je nu het juiste boekhoudprogramma? Dat specifiek gaan we behandelen in stukje.

Het eerste dat ik kan melden is dat Excel een optie is om te overwegen. Excel is vrijwel te vinden op iedere PC of laptop in Nederland. Kijk maar eens in Windows, of dit programma al niet standaard op je PC zit. Het zou me verbazen als dit niet zo zou zijn. Enfin, met een handige sjabloon ontwikkeld door boekhoudster Elma van Zelfboekhouden.org, kun je vandaag nog een gedegen boekhouding in Excel opzetten.

Voor grotere ondernemingen en dan hebben we het over MKB, is het aan te bevelen om toch te kiezen voor een toegewijd boekhoudprogramma. Dit omdat Excel foutgevoelig is en te veel tijd kost wanneer de administratie groeit. Sowieso bespaart een toegewijd boekhoudprogramma veel tijd.

Dankzij automatie en koppelingen met andere facetten van de onderneming kun je vele uren per maand minder besteden aan de boekhouding met een solide programma. Globaal worden vijf programma’s aanbevolen, dit zijn, e-boekhouden, acumulus, informer, money monk en rompslomp.nl (bron: zelfboekhouden). Het maakt in principe niet uit welk programma je kies van deze vijf ze zijn alle een verbetering op Excel.

Maar het verschilt per persoon, welke interface je fijn vindt, manier van communicatie. Dus ik zou vooral aanbevelen om die programma’s eens aan de tand te voelen voor een test ritje, want ze bieden eigenlijk allemaal wel kosteloze proef accounts aan dat je een paar maanden kan proberen zonder kosten en verplichtingen. Paar maanden is wellicht wat te veel van het goede, maar probeer ze eens voor een paar dagen en kijk je je erbij voelt. Zo kun je een goede beslissing nemen omtrent een boekhoudprogramma waar jij je boekhouding op gaat bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *