BHV is er voor de algemene veiligheid

De meeste mensen besteden gemiddeld veel tijd op de werkvloer. De kans is daardoor aanwezig dat zich een gevaarlijke situatie voordoet op bijvoorbeeld het kantoor of op de werkplaats. Om de veiligheid te verhogen is het daarom verstandig dat mensen weten hoe ze het beste om moeten gaan met noodsituaties op de werkvloer. Speciaal daarvoor is het BHV examen ontwikkeld.

Tijdens de BHV cursus leer je om te gaan met de meest voorkomende gevaarlijke situaties die zich op de werkvloer voordoen. In principe bestaat deze cursus uit drie hoofdonderdelen. Dat zijn; het bestrijden van brand, het ontruimen van gebouwen en het verlenen van mogelijk levensreddende handelingen. Uiteraard wordt de theorie besproken tijdens de twee dagen durende cursus. Het grootste deel van de tijd wordt echter besteed aan het oefenen van praktische handelingen.

De onderdelen van het examen

Het doel van de BHV cursus is dat werknemers en werkgevers leren om te gaan met gevaarlijke situaties. Hierbij wordt uiteraard de meeste aandacht besteedt aan gevaarlijke omstandigheden die het meeste voorkomen.

Het uitbreken van brand is een voorbeeld van een noodsituatie die jaarlijks nog veel voorkomt. Het vervelende aan brand is dat je er nooit zeker van kunt zijn of iets helemaal brandveilig is. Een kapotte zekering in de meterkast kan bijvoorbeeld al een oorzaak voor brand zijn. Tijdens de cursus leer je hoe je een brand moet blussen.

Daarnaast leer je hoe je een gebouw zo efficiënt mogelijk kunt ontruimen en hoe je daarbij het beste kan communiceren. Dat is belangrijk als er brand uitbreekt maar ook bij andere situaties, bijvoorbeeld als er gevaarlijke chemicaliën in de lucht hangen. Tijdens de cursus leer je uiteraard ook om eerste hulp te verlenen aan slachtoffers. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van oefenpoppen omdat praktijkervaring het allerbelangrijkste is. Samen zorgen deze onderdelen ervoor dat de werkvloer veiliger wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *