Het gevaar van legionella

Je denkt dat je in een modern land leeft waarin zoiets als legionella op de loer geen kans krijgt. Maar helaas is het tegendeel waar. Door goede voorlichting kun je zelf een deel van de risico’s beperken. Dit kan onder andere door plekken van stilstaand water te voorkomen of regelmatig door te spoelen. Denk aan de tuinslang of hogedrukspuit, die je niet wekelijks gebruikt, of je kranen die tijdens de zomervakantie een paar weken niet gebruikt worden.

Legionella door de jaren heen

De laatste jaren is er een toename gezien van het aantal meldingen van besmetting met legionella. Dit komt bijvoorbeeld door het weer in Nederland. Hevige regenval na een warme periode vormt namelijk een risico. Ouderen en mensen met lage weerstand lopen helaas ook extra kans op besmetting met de bacterie. Je doet dan ook wat je kunt om zelf het risico op legionella te beperken en laat alleen gekwalificeerde monteurs en installateurs werk aan je leidingen verrichten.

Gekwalificeerde installateurs

Door een installateur in huis te halen die een erkende opleiding heeft gevolgd en zich regelmatige laat bijscholen, weet je zeker dat deze voldoet aan de wet- en regelgeving omtrent legionellapreventie. Je mag je namelijk niet zomaar waterleidingtechnicus noemen. Hier gaat een gedegen opleiding aan vooraf. Installateurs volgen een opleiding om alle leidingwerk te ontwerpen, aanbrengen in het pand en te onderhouden volgens de geldende richtlijnen. Dus dit is geen kwestie van even zelf een onderdeel aan de installatie vervangen.

Voorkomen is beter dan genezen

Investeren in een erkend installatiebedrijf doe je dan ook graag. De gezondheid van jezelf en je gezin staat immers op het spel. En daar ga je voorzichtig mee om. Heb je geen kaas gegeten van de legionellabacterie en de mogelijke gevolgen? Verdiep je dan in hoe je zelf de risico’s kunt beperken en huur de vakman in voor het installeren en onderhouden van je waterleidinginstallatie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *