Een sollicitatiegesprek, hoe zit dat nou?

Iedereen die een wel eens een sollicitatiegesprek heeft gehad, kent het wel. De zenuwen, de constante vragen die door je hoofd blijven spoken en de lange week die volgt na het gesprek. Wachten duurt sowieso lang. Maar wachten op het antwoordt of jij deze nieuwe uitdaging binnen hebt gesleept, duurt pas écht lang. Believe me, been there! Natuurlijk kun je dit allemaal deels verzachten, door je goed voor te bereiden. Maar waar begin je?

Een goed begin is het halve werk!

Zo is het handig om een mooi en duidelijk overzicht te maken van alle werkervaring die je tot nu toe hebt opgedaan. Dit zet je uiteindelijk allemaal in een netjes uitgewerkte cv. Voor een werkgever is het heel fijn om te weten wat je al hebt gedaan. Ook in het gesprek is het handig om een duidelijk cv mee te nemen, zo kun je aan de hand daarvan mooi vertellen wat je allemaal in je mars hebt! Zo je toekomstige werkgever van tevoren goed inschatten of jij wel geschikt bent voor deze baan. Oja, een tip: liegen heeft echt geen zin! Zit je uiteindelijk strakjes op die mooie functie, val je daarna keihard door de mand omdat je eigenlijk geen weet hebt van wat je aan het doen bent.

Take your time!

Het is vooral van belang om rustig te blijven, probeer je zenuwen een beetje te bedwingen. Neem gewoon je tijd, kun je even niet uit je woorden komen? Geef dat vooral aan. Je kunt altijd zeggen dat je hier later even op terugkomt. No worries! Je zult echt niet de eerste zijn met stalen zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek. Het is ook spannend, je geeft je vrij bloot aan iemand die je eigenlijk niet kent. Daarbij wil je niet verkeerd overkomen, je wil de baan tenslotte binnenharken! Wil je je goed voorbereiden? Check dan van te voren even wat de meest gestelde vragen zijn tijdens een sollicitatiegesprek.

Blijf jezelf

Maar bovendien, blijf vooral dicht bij jezelf. Men zegt vaak dat je meer tijd op je werk met je collega´s doorbrengt, dan thuis met je familie. En ergens is dat natuurlijk ook wel zo! Het is daarom wel belangrijk dat de baan en het bedrijf passen bij jou als persoon. Daarom is het fijn om al je vragen op een rijtje te zetten, zodat je ook zelf kunt kijken of dit bedrijf echt bij jou past. En vergeet niet, soms word je helaas niet aangenomen. Geef dan niet op! Want soms duurt het wat langer voordat je jouw nieuwe uitdaging hebt gevonden. Als je hem eenmaal hebt gevonden, dan zit je lekker op je plek!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *